Se medlemsfordeler

kjøreteknikker

kjøreteknikker

Kjøreteknikker for motorsykler

Kjøreteknikker for motorsykler

Kjøring av motorsykkel er en morsom og spennende aktivitet, men det er viktig å huske på at det også kan være farlig hvis man ikke følger de nødvendige sikkerhetstiltakene og kjøreteknikkene. Å mestre grunnleggende kjøreteknikker for motorsykler vil hjelpe deg å forbedre din kjøreopplevelse og øke din sikkerhet på veien. Her er noen viktige kjøreteknikker som du bør lære deg.

Innhold

innhold

Se de ulike temaene vi tar for oss under

Svingteknikker

Hvorfor hjelm er så viktig Hva slags hjelm bør du bruke Hva du bør se etter når du velger hjelm

Bremseteknikker

Hvorfor annet sikkerhetsutstyr er viktig Hva slags utstyr bør du bruke Hva du bør se etter når du velger utstyr

Akselerasjonsteknikker

Hva slags distraksjoner bør du unngå Hvorfor det er viktig å holde fokus på veien Hva du kan gjøre hvis du må bruke telefonen eller andre distraksjoner

Kjøring på ulike underlag

Hva betyr det å kjøre med forsiktighet Hvordan tilpasse farten etter forholdene på veien Hvordan være oppmerksom på trafikken og andre farer på veien

KJØRETEKNIKKER FOR MOTORSYKLER​ #1

Svingteknikker

En av de viktigste kjøreteknikkene for en motorsyklist er å mestre svinger. For å svinge på en motorsykkel, bør du sørge for å senke hastigheten og bruke fotbremsen for å justere farten i svingen. Se langt inn i svingen og legg vekten på utsiden av sykkelen for å forbedre stabiliteten. Dette vil gi deg mer kontroll over sykkelen, og redusere risikoen for å miste kontrollen. Unngå å bremse eller akselerere i svingen, da dette kan føre til at du mister kontrollen over sykkelen. Hvis du trenger å redusere hastigheten mens du svinger, kan du bruke fotbremsen. Du kan også bruke gasspådraget for å øke hastigheten når du er på vei ut av svingen. Sørg for å øve deg på svinger i forskjellige hastigheter og på forskjellige veier, slik at du blir mer komfortabel med teknikken.

KJØRETEKNIKKER FOR MOTORSYKLER #2

Bremseteknikker

På en motorsykkel så bruker man i hovedsak forbrems, og man kan dra nytte av motorbrems. Bakbremsen benyttes i svært lave hastigheter, da den er mykere og gjør det lettere å holde balansen ved krypkjøring.

De aller fleste motorsykler i dag har ABS-bremser, noen har også slipper-clutch som begge reduserer faren for blokkerte hjul ved kraftig bremsing og nedgiring. Det er viktig å sitte godt forankret på sykkelen, og alltid være klar for å klemme knærne mot tanken ved hard nedbremsing, dette gjør at du beholder balansen på sykkelen.

Gjør deg ferdig med nedbremsing før sving, og benytt heller motorbrems hvis du trenger å justere litt. Det anbefales å teste hard nedbremsing ofte! Meld deg gjerne på rustløserkurs og førerutviklingskurs for å lære mer om blant annet bremse- og svingteknikker.

KJØRETEKNIKKER FOR MOTORSYKLER #3

Akselerasjonsteknikker

Når du akselererer på en motorsykkel, er det viktig å gjøre det jevnt og kontrollert for å unngå å miste kontrollen over sykkelen. Start alltid sakte og øk hastigheten gradvis, og bruk clutch og girspaken på riktig måte. Når du skal akselerere, kan du presse gassen forsiktig fremover med tommelen. Det er viktig å ikke presse for hardt på gassen, spesielt hvis du er i en sving eller på våt eller glatt vei, da dette kan føre til at bakhjulet mister grep og skli ut.

Hvis du er på en stillestående start, kan du legge til litt turtall og slippe clutchen gradvis for å komme i gang. Når du har kommet i bevegelse, kan du akselerere gradvis ved å slippe clutchen mer og øke gassen gradvis. Vær oppmerksom på at hvis du slipper clutchen for raskt eller gir for mye gass, kan sykkelen lage en “wheelie” og løfte forhjulet av bakken, noe som kan være farlig.

Husk å alltid akselerere jevnt og kontrollert, og ikke overbelaste motoren ved å holde på en høy turtall i lang tid. Dette kan føre til at motoren overopphetes og skades. Sørg også for å skifte gir i tide for å opprettholde en jevn akselerasjon og for å unngå at motoren jobber for hardt.

Øv deg på akselerasjon på et trygt og kontrollert område, og få gjerne råd og tips fra en erfaren fører hvis du er usikker på teknikken. Med litt øvelse og tålmodighet kan du mestre akselerasjonsteknikker og bli en bedre og mer trygg motorsyklist.

KJØRETEKNIKKER FOR MOTORSYKLER #4

KJØRING PÅ ULIKE UNDERLAG​

Kjøring på ulike underlag kan være en utfordring for selv den mest erfarne motorsyklisten. Hvert underlag krever en annen teknikk og tilnærming for å opprettholde kontroll og stabilitet på sykkelen. Her er noen tips som kan hjelpe deg å forbedre din kjøring på ulike typer underlag:

Asfalt: 

Asfalt er det vanligste underlaget for motorsykler, og det gir god friksjon mellom hjulene og veien. Når du kjører på asfalt, bør du sørge for å holde øynene dine langt fram og se etter eventuelle hindringer på veien. Brems sakte og jevnt, og bruk clutch og girspak på riktig måte. Unngå å akselerere eller bremse hardt i svinger, da dette kan føre til at du mister kontrollen over sykkelen.

Grus:

Grus er en utfordrende type underlag, da det gir mindre friksjon mellom hjulene og veien. Når du kjører på grus, bør du senke hastigheten og øke avstanden mellom deg og andre kjøretøy. Unngå å bremse hardt, da dette kan føre til at hjulene låser seg og du mister kontrollen over sykkelen. Hold sykkelen stabil og unngå plutselige bevegelser.

Sand:

Sand er en glatt og ujevn type underlag som kan være vanskelig å kjøre på. Når du kjører på sand, bør du holde sykkelen stabil og unngå plutselige bevegelser. Sørg for å holde øynene dine langt fram, og unngå å bruke for mye forbrems eller bakbrems, da dette kan føre til at hjulene sklider og du mister kontrollen over sykkelen.

Gjørme:

Gjørme er en av de mest utfordrende typene underlag for motorsykler, da det er veldig glatt og ujevnt. Når du kjører på gjørme, bør du senke hastigheten og holde sykkelen stabil. Sørg for å bruke clutch og girspak på en riktig måte, og unngå å bruke for mye forbrems eller bakbrems. Hold øynene dine langt fram, og sørg for å unngå plutselige bevegelser.

Konklusjon:

Kjøring på ulike typer underlag krever ulike teknikker og tilnærminger. Sørg for å lære riktig teknikk for hver type underlag, og øv deg på å kjøre på forskjellige typer terreng. Husk alltid å holde øynene dine langt fram og se etter hindringer på veien, bruk clutch og girspak på riktig måte, og unngå å bruke for mye forbrems eller bakbrems. Lykke til på veien!

Oppsummering

Oppsummering

Å mestre grunnleggende kjøreteknikker for motorsykler vil hjelpe deg å bli en bedre og mer trygg motorsyklist. Sørg for å øve deg på kjøreteknikkene, og ta deg tid til å bli en mer erfarne fører. Husk alltid å bruke riktig sikkerhetsutstyr, følge trafikkreglene og ta hensyn til andre trafikanter på veien. Lykke til på veien!

509ced858beb034ac6f5d1150b041053
agm kvadrat-1960678736_scaled_320
granli
naf_logo_tekst
95e85a1b-0dc2-47c7-871b-d652a3b93585
supporter
Andrea Chantelle Jonasdal
100 kr rabatt

Velkomst tilbud

Bruk rabattkoden
“velkommen24”
ved innmelding.